Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Filat vs Plahotniuc, actul 2!…

Filat vs Plahotniuc, actul 2! Eugen Baleca, amicul lui Plahotniuc, îl acuză pe Filat de acţiuni ilegale la Franzeluţa

Eugen Baleca, directorul “Franzeluţa” a ieşit la atac. Acesta a acuzat mai mulţi membri ai PLDM de acţiuni ilegale prin care încercau să se implice în activitatea întreprinderii. „Avem mari dificultăţi la întreprindere”, a spus Baleca, care şi-a cerut permisiunea să vorbeascăîn limba rusă. „Eu sunt manager, nu politician. Am parte de atacuri din parte partidelor puterii”, a spus Baleca, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că tot ce s-a făcut în ultimele zile la „Franzeluţa” nu este altceva decât un spectacol public prin care se încearcă discreditarea sa. „Se vrea să se arate că sunt un manager rău, ca să se ia întreprinderea”, este sigur Baleca. „Sunt 2600 de angajaţi care au de suferit, nu doar eu”, afirmă acesta.

„E fără precedent ce se întâmplă! Motivele sunt simple, cu interese politice şi comerciale. Nu am vrut să reprezint interesele comerciale ale unor oameni ai puterii. Este şi un alt motiv – cel de  acumulare de capital politic. Pâinea e foarte importantă. Ca atare nu e nici o grijă faţă de pâine. Ei vor doar să ia întreprinderea! Din păcate, sunt nevoit să spun astea. Am devenit un director incomod, care refuză să îndeplinească comenzile puterii. Organele de stat, MAI, CCCEC, ne-au urmărit tot timpul. Am fost presaţi tot timpul. Consiliul a luat decizia de a mă demite în lipsă de cvorum! Mulţi, când au auzit că se va discuta demiterea mea, au plecat!”, a explicat directorul SA Franzeluţa.

La insistenţele jurnaliştilor, Baleca a oferit şi nume. Acesta l-a acuzat pe pldm-istul Ion Creangă, membrul Consiliului de Administraţie a SA „Franzeluţa” de „interese mari”. „El e cel care m-a presat cel mai mult”, a spus Eugen Baleca. Acesta a precizat că în locul său urma să fie numit în funcţia de director al întreprinderii Victor Cojocaru, care este naşul şefului pazei lui Vladimir Filat! „El trebuia să fie directorl. El a mai fost timp de 9 luni în 2003-2004. Atunci când am preluat întreprinderea de la el, am depistat multe ilegalităţi.

ZdG menţionează că Victor Cojocaru este membru al Biroului Permanent Central şi al Consiliului Politic Naţional al PLDM din 2008.

Eugen Baleca este director la SA „Franzeluţa” din 2004. În consiliul municipal trecut, Baleca a fost consilier din partea PCRM. Spune însă că nu este şi nici nu a fost vreodată membru al PCRM. Baleca a mai recunoscut în faţa presei că este acţionar minoritar la Victoriabank şi că se cunoaşte cu Vlad Plahotniuc, cei doi învăţând în aceiaşi universitate.

Conferinţa de presă a lui Eugen Baleca a venit la o oră după conferinţa de presă a lui Vlad Filat, în care acesta, după câteva luni de incertitudine, a spus că „păpuşarul” este Vladimir Plahotniuc. Presa a interpretat în ultimele zile că, de fapt, scandalul de la „Franzeluţa” este unul între Filat şi Plahotniuc.